onsdag 4. januar 2012

2011- statistikk og oppsummering

Ca 110 leste bøker og 30 lydbøker. Kort og brutalt er det 2011 i statistikk. Mye - tja, det er noen papirbøker mindre enn i 2010, men adskillig flere lydbøker.

Her er kommer høydare på sine måter i 2011 (nb - ingen forutsetning at bøkene er utgitt i 2011, gode leseopplevelser kommer i alle aldre):

Årets, årets og årets: Innsirkling og Innsirkling 2 av Carl Frode Tiller

Årets Romeo og Julie: Leon og Louise av Alex Capus.

Årets klassiker: Medeia av Euripides
Årets ambivalente: Elskeren av Marguerite Duras

Årets overraskelse: Middagen av Herman Koch

Årets brite: Nancy Mitford

Årets brite, kategori under tjue år: Flavia de Luce i Alan Bradley sine romaner

Årets nordmann: Kurt Kurer av Erlend Loe

Årets rareste: Dronning av England av Jørn H. Sværen

Årets islending: Erlendur (når kommer du ned fra fjellet?)

Nådde jeg mine lesemål?

I fjor skrev at jeg hadde noen få mål. Jeg skulle være med på Bokelskerinnens debutantutfordring. I utgangspunktet skulle jeg lese seks debutanter, etter hvert justerte jeg tallet til tolv. Det klarte jeg.

Å lese 52 noveller på 52 uker var også en utfordring jeg ble med på. Det gikk også med god margin.

I begynnelsen av året var jeg også med på Knirk sitt nordiske samlesningsprosjekt. Der fikk jeg lest de bøkene som var nominert og tilgjengelig for Nordisk Råds Litteraturpris. Det var et prosjekt som tok mye tid og tidvis også mye energi. Jeg leste bøker jeg nok aldri ville ha lest ellers.  Moro.

Ellers at jeg en vag ide om å lese flere britiske klassikere. Om Nancy Mitford og deler av utvalget til  forlaget Persephone Books går som klassikere er jeg godt dekket. Jeg hadde nok Dickens, Hardy, Trollope og Shakespeare i tankene, men la gå, en vittig og skarp kvinne fra den erkebritiske adelen er heller ikke å forakte.

2011 var et godt leseår. Jeg oppdaget Nancy, jeg ble Tiller-frelst og jeg lo av Judith Viorst. Jeg føler at jeg er på vei til å finne en mer ro i forhold til blogging og hva jeg ønsker å lese, jeg blir ikke lenger stresset av at alle andre leser andre bøker.

Mål for 2012? De kommer. Kanskje.

5 kommentarer:

 1. Se der ja!
  110 var jo en formidabel innsasts.
  (muligens er du like sosial forkvaklet som meg-)

  Knirk og nordisken glemte jeg helt i min egen oppsummering. Shame. Det var jo et av årets lesehøydepunkt. Smalt og dystert, og bøker vi aldri ville lest ellers. Veldig synd at vi ikke gjør det iår også. Det blir ikke helt det samme å lese slike bøker alene - men jeg har lånt nominerte på bibl. - kanskje leser jeg den også.

  En annen bok jeg har lånt er den du omtalte i forrige innlegg. Sluttet å lese da du kristiserte spenningskurven. Turte ikke - jeg er så påvirkelig at det skal ikke mer til før jeg leverer også den inn ulest. Den er for lenge til å ha dalende spenning.

  Jeg har vel sagt det før - men godt nyttår igjen. - forresten har jeg også lånt Leon og Louise - men tror fristen holder på å gå ut.
  Se, for en trofast tipstaker jeg er!

  SvarSlett
 2. Ja jeg er sosial forkvaklet:-) Her skulle jeg si også, men kom på at jeg egentlig ikke stoler på din egen beskrivelse, du er jo blitt kulturkjærring og møter jo stadig andre bokbloggere:-)

  Det er morsomt å tenke tilbake på Knirk sin samlesning. Den tok veldig mye tid og krefter på denen tiden i fjor, mange lesestunder med motstand. Hadde aldri gjort det samme. I år så vurderer jeg lese den samiske nominerte, dikt som er oversatt til norsk. Kanskje jeg bare skal slutte å tenke på det og bestille den. *logge seg inn og bestille* bestilt. Nå er det bare å bare komme seg på biblioteket når den kommer innen tide og få lest den ut innen fristen... Ikke alltid like greit de to tingene.

  Veldig mange andre har likt Den siste gode mann. Kanskje var det bare mitt lesehode på tampen av det forrige året som ødela. Les den selv og bedøm.

  Du vet jo stadig at jeg tar feil, ikke sant? Når jeg skryter av en bok og du leser den etterpå er du aldri like begeistret som meg.... og det kan gå andre veien også:-)

  SvarSlett
 3. Jeg mente, jeg hadde aldri gjort det samme alene...

  SvarSlett
 4. ooop, her var det fint, kjente meg nesten ikke igjen, så det vel i forrige kommentar, men var så opptatt av tannlegebesøk at jeg glemte å nevne. Det jeg skulle si (fra nok en kafe), var:

  Jeg blir ekstremt påvirket av omtaler - spesielt av favorittblogger. Så forventningene er enten skyhøye eller daffe - og da blir jeg som regel skuffet eller gledelig overrsket. Bør kanskje gi lydboka en ny sjanse da, siden du var lunken, ville mine nye labre forventninger sannsynligvis gjøre det til ei superbok for meg.
  (så vanskelig det skal være)

  - hvis ikke Innsikrling3 kommer snart boikotter jeg!! Hører du Tiller???

  SvarSlett
 5. Jeg holder på å fornye bloggen litt, men klarer ikke helt å bestemme meg for hva jeg skal gjøre, så det blir litt att og frem en periode.

  Daffe forventninger er egentlige det beste, men da skal det ofte litt til før man plukker opp boken. Ting skal virkelig være vanskelig.

  Ja. Tiller. Må skrive. Ferdig. Den siste romanen. Innsirkling 3. NU!!!! Jeg tenkte i min naivitet at den sikkert kommer til høsten jeg, to år siden sist og greier. Er ikke to år nok da?

  Vi roper i kor, kanskje det hjelper... "Hører du Tiller???"

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.